Haptotherapie in Friesland
Haptotherapie: praktische toepassing van haptonomie
Tijdens de behandeling in de haptotherapie kan er naast praten gewerkt worden met gerichte aanrakingen, waardoor men beter leert te voelen en tegelijkertijd gevoelservaringen opdoet. Op deze manier kun je vaardigheden aanleren die zich nog niet hebben ontwikkeld.
Aanraken is immers een directe en krachtige manier van communiceren, vergelijk het met een schouderklopje of een troostende arm. Met respect aangeraakt worden werkt bevestigend en kan je in contact brengen met je gevoelens. Tevens ontstaat er dan ontspanning. Dit brengt je dichter bij jezelf.
Door opnieuw contact te leren maken met eigen gevoel, is de weg vrij om jezelf te ervaren zoals je bent en kun je onderliggende gevoelens verwerken. Daardoor komt er ook ruimte om daar waar je bent vastgelopen door eigen manier van doen te ontdekken. En kun je gaan uitzoeken hoe je dingen anders kunt doen.
Wat is haptonomie?
Haptonomie houdt zich bezig met aanraken en voelen, houding en beweging en de gevoelsmatige wisselwerking tussen mensen.
Haptonomie gaat uit van het gegeven dat het lichaam gevoelservaringen in zich heeft. Als ze negatief zijn blijkt dit uit een verkrampte houding, pijn, gespannen spieren of een benauwd gevoel. Als ze positief zijn kan het lichaam zich soepel bewegen en heb je het gevoel dat je lekker in je vel zit.
Verwijzingen naar de samenhang tussen lichaam en geest zijn terug te vinden in uitdrukkingen in onze taal zoals: ’op zijn/ haar tenen lopen’, ‘niet lekker in je vel zitten’, ‘en een last op de schouders dragen’.
Als mensen zich niet (meer) kunnen openstellen voor eigen gevoelens, verlangens, wensen of contact met anderen, lopen ze vast en kan ondersteuning door een haptotherapeut welkom zijn.
Mijn werkwijze en visie
Als gekwalificeerde haptotherapeut sta ik geregistreerd in het kwaliteitsregister van Vereniging Voor Haptotherapeuten (VVH). Dat houdt in dat ik voldoe aan de nascholingseisen en deel neem aan de klachtenregeling.
In mijn behandeling betrek ik doorgaans het lichaam en het voelen erbij omdat het waardvol en belangrijk is te luisteren naar wat het lichaam te vertellen heeft. Hierbij voel ik mij gesteund door eigen ervaring en (wetenschappelijk) onderzoek waaruit naar voren komt dat behandelingen waarin vooral gepraat wordt om het intellect en emoties aan te spreken niet voldoende effect hebben.
Indicaties voor Haptotherapie
Ontdek de kracht van aanraking en verbinding. Haptotherapie helpt je om dieper in contact te komen met jezelf en anderen. Leer luisteren naar je lichaam, herken je emoties en ontdek nieuwe manieren om met het leven om te gaan.
De indicaties
✓ Niet goed in contact kunnen komen met je gevoel en emotie
✓ Het moeilijk vinden om tijdig ‘nee’ te zeggen en vaak over je grenzen gaan
✓ Een negatief zelfbeeld of minderwaardigheidsgevoel hebben
✓ Relationele problemen hebben
✓ Veel stress en spanningen ervaren
✓ Problemen hebben met acceptatie of verwerking van verlies, ziekte of trauma
✓ Worstelen met zingevingsvragen
✓ Moeite hebben met intimiteit, relaties en seksualiteit
✓ Voortdurend te hoge werkdruk ervaren, burn-out, overspannenheid
Meest gestelde vragen over verzekering en vergoedingen
Vind hieronder de meest gestelde vragen als het gaat om verzekeringen, vergoedingen en tarieven.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden haptotherapie gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van bij welke beroepsvereniging de haptotherapeut is aangesloten, de verzekeraar en het gekozen aanvullende pakket.
Haptotherapie valt onder een van de onderstaande noemers in de aanvullende pakketten:
- Complementaire zorg
- Alternatieve behandelwijzen
- Psychosociale zorg
- Alternatieve beweegzorg.
Vergoeding uit de aanvullende verzekering gaat niet van je eigen risico af, wel kan er een eigen bijdrage worden gevraagd per behandeling. Je ontvangt van de therapeut een factuur en betaalt die aan de therapeut.
De factuur kan je indienen bij je eigen zorgverzekeraar om zo de (gedeeltelijke) vergoeding terug te ontvangen.
Een intake en behandeling van uur kost €103,-.
Intakegesprek plannen?
Maak hieronder een afspraak voor een intakegesprek.